forside
billeder
hæklerier
mad-opskrifter
drømmetydning

Hjælp til drømmetydning

Alfabetisk oversigt


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å


A

Alder:
Hvis du var yngre eller ældre i drømmen, kunne det være dit ubevidste, der ville sige til dig at, du burde være yngre af sind eller tankegang eller – omvendt, at du burde være mere fornuftig og verdensklog. Måske skulle du foretage dig en ændring af tempoet i det liv. Tidspunktet på dagen i drømmen kan repræsentere drømmerens alder, især som barn – et kvarter over fem kan betyde en alder af 5 år og 3 måneder. Men drømme er principielt tidsløse og ofte er der ikke nogen fornuftig tidsskala, eller den har ingen betydning.

Ansigt:
drømme billedet opfordrer dig måske til at se dine problemmer eller virkeligheden i øjnene. Det kunne afspejles i ansigts udtrykket; var det venligt, smugt hårdt eller grimt? Du skal også ligge mærke til din holdning til ansigtet. Hvis du kigger på dit eget, vil din opfattelse af dig selv sikkert afspejles i, om du kunne lide ansigtet eller ej. Antydede drømmen, at du er selv udslettende? Hvis du lagde make-up eller havde ansigtsmaske på, må du nok spørge dig selv, om du har brug for at ændre dig, eller om du forsøger at være noget du ikke er. Hvis ddu vasker dit ansigt, tyder det på, at du prøver på at rense ud i noget. Et møde med en fjende, ansigt eil ansigt, kan være en kommentar til hvilken indre styrke du kan klare dig med over for rivaler eller modstandere.

Arbejde:
Tog andre del i arbejdet, hvad slags arbejde var det og hvilke andre symboler var der i drømmen? Der kan være en hentydning til et behov for enten at, arbejde mere eller mindre hårdt. Eller det kunne selvfølgelig være en ønskeopfyldene drøm, hvis du søger arbejde for tiden. Husk at det sker, at drømme peger på talenter, som man endnu ikke har udnyttet.
Top

B

Bad:
Hvis du var meget omhyggelig med at vaske dig, er det måske fordi, der er noget ubehageligt i dit vågne liv, som du gerne vil af med. Varme og velvære tyder på eskapisme, og vand kan henføre til livmoderen. Din drøm antyder måske, at du prøver på at flygte fra virkeligheden.

Barn:
Tænk drømmens indhold igennem. Repræsenterer barnet dig selv eller en umoden side af din personlighed? Plejede og passede du barnet, så det fik lov til at udvikle sig, eller skældte du det ud? Forsøgte det at komme væk fra dig eller omvendt, at tiltrække sig din opmærksomhed? Måske symboliserer barnet en ny tanke eller idé – derfor skal du lægge mærke til, om det var sundt eller ej. Vil du gerne have børn? Så kunne det ganske enkelt være en ønskeopfyldene drøm.
Top

C

Cirkel:
En cirkel eller en mandala er et stærkt symbol på helhed. Hvis cirklen var ubrudt, sid´ger drømmen nok noget meget vigtigt og positivt om helheden og integriteten af din personlighed. Hvis cirklen derimod var ufuldkommen eller uafsluttut, antyder drømmen måske, ar du burdearbejde med dig selv, udvilke din personlighed.

Top

D

Drille:
Hvis nogen drillede dig, eller du drillede nogen, kunne drømmen antyde, at du ikke tager dig selv eller dit alvorligt nok.(Undertiden driller vore drømme os indirekte, og det kan opildne os til at handle. Ordspil i drømme er på en måde drillerier)

Drukne:
Måske drukner du i et hav af problemer og vanskeligheder eller er i en følelsesmæssig belastet situation. Tænk over om du var ved at drukne i selvmedlidenhed. Druknede du dine sorger?

Top


E

Eksamen:
Du er nok på en eller anden måde blevet sat på en prøve, test også selvom det er dig der er eksaminator. Frygt, nervøsitet eller selvtillid vil afspejle dine vågne følelser over for, hvad din drøm virkelig handlede om. Og det ville sandsynligvis være dig selv, også selv om det var dig der eksaminerede andre. Hvis det var sådan, tænk da over, hvad eksaminanderne repræsenterer i dit liv. Det kunne også være en mulighed at du er for kritisk i dit liv.

Elevator:
Det er højst sansymlig en kommentar til dine materielle fremskridt i livet, om du går frem eller tilbage. Eller måske til din holdning til andre mennesker, der står ud på etager over eller under dig. At køre ned med en elevator kunne betyde noget med at ”komme ned på jorden”. Hvis du drømmer at du sidder fast i en elevator, kan det måske afspejle en oplevelse af, at du sidder fast i din udvikling. Hvem var sammen med dig i elevatoren, hvad repræsenterer de, og hvordan var deres holdning i drømmen? At køre op eller ned med en elevator, kan også have seksuelle undertoner.
Top

F

Flugt:
Forskning har vist, at drømme, hvor man forsøger at flygte, er blandt de mest almindelige. En sådan drøm vil normalt være skrammende, men man kan også have brug for at flygte fra noget, der synes at være behageligt (feks af moralse årsager). En fysisk flugt symbolisere sandsynligvis en psykologisk flugt, så du må spørge dig selv, hvad du ville flyge fra – og hvor helhjertet du flygtede. Endvidere: slap du faktisk væk, eller bliv du fanget? Og hvad skete der så?

Forfølgelse:
Forfølgelsesdrømme er almindelige, og somme tider meget skræmmende. Store uhyggelige ulve, dinglende skeletter, sorte hunde, heste, mennesker og overnaturlige væsner fra andre verdener... alt muligt kan forfølge os i vore drømme, så de nogen gange grænser til mareridt. Det bedste er at undgå, disse symboler forfølger én i vågen tilstand, og de kan undgås, hvis man finder ud af, hvad de præcist repræsenterer.
Men hvis man alligevel stadig drømmer forfølgelsesdrømme,m kan det skyldes, at ,man ikke vil erkende det, der foranlediger dem. Måske mangler man den indre styrke, der skal til for at forlige sig med sine egne svage sider, og er derfor ikke i stand til at se sine problemer i øjnene.

Stil dig selv to spørgsmål: Hvis du bliv forfulgt i en drøm, kunne du så slippe væk, eller kunne du vende dig om og se vedkommende i øjnene? Og ikke mindst: Hvilken skikkelse havde din forfølger? Hvis du har tilbagevendende drømme, bør du altid skrive ned, hvordan de afviger fra hinanden, og hvordan de udvikler sig. Det kan være betydningsfuldt, hvis afstanden mellem dig og din forføjger udvides – der er også en mulighed for, at du faktisk er ved at ligge afstand til et problem, du har i vågen tilstand. Du er måske fast besluttet på at undslippe det, eller du har simpelthen valgt at ignorere det. Hvis din forfølger vinder ind på dig, er du måske blevet viklet endnu mere ind i problemet og har følelsen af, at tingene snævrer sig ind om dig. Du har eventuelt ingen mulighed for at bevæge dig. Denne drøm kan symbolisere en god fremgang, idet den kan tydes som en opfordring til dig om at stoppe op og erkende dit problem. Du er måske i besidelse af en større indre styrke, end du selv er klar over.
Når du tænker over hvem eller hvad, der jager dig, husk så at det kan repræsentere en person, et problem eller endda en dej af dig selv, som du prøver at slippe væk fra. Hvis din din forfølger er et dyr, prøv så at finde af, hvad dette dyr betyder for dig i vågen tilstand; kan du lide det? Hader du det? Er du bange for det? Mender dets karaktertræk som nogen du kender? Hvis din forfølger symboliserer er uacceptabelt træk i din egen personlighed, må du bestemme dig for enten at ignorere denne svaghed eller at arbejde med den. Fjendtlige, der jager én (prøv at huske hvilke dyr, og hvad det betyder for dig), er i drømmeanalysen blevet forklaret som drømmerens egne fjendtlige instinkter, eller som noget drømmeren ikke kan rive sig løs fra.
Men hvad hvis det er dig der forfølger nogen eller noget? Her må du så definere, hvem eller hvad dit bytte er. Muligvis symboliserer drømmen en følelse af utilstrækkelighed eller et mindreværdskompleks: her søger du efter en måde at udvikle en større sikkerhed på... Dit bytte kan også betegne en ambition eller et mål, du stræber efter. Måske er drømmen en hjælp for dig til at værdsætte dine egne fremskridt. Hvis det ikke lykkes for dig at indhente det, du jeger, er det måske et tegn på, at du ikke griber chancen, mens den er der? Måske er du bange for at andre haler ind på dig eller faktisk overhaler dig. Måske bør du gøre større umage for at følge med, feks ved at arbejde hårdere eller ved at gøre dig umage for at få et bedre og mere betydningsfuldt forhold til din partner. Føler du for tiden, at visse situationer eller sammenhænge er uoverskuelige, så du behøver opbakning fra dine drømme? Selvom venner og familie hjælper én, er drømmene de eneste der virkelig kan stive ens selvtillid af. Hold øje med positive symboler, eller om du vender dig om og ser vedkommende i øjnene.

Forladt:
Har du drømt, at du blev forladt? Af hvem? Var det en du havde respekt for? Det kunne tyde på, at det er noget i dig der siger, at du skal gøre dig fri for et problem.
Top

G

Graviditet:
Muligvis en ønskeopfyldene drøm. Måske en hentydning til, at du faktisk er gravid (inden en graviditetsprøve har kunnet bekræfte det). Men symbolet kan også henvise til en idé, der er under udvikling men endnu ikke er klar til at blive fremlagt. Hvis du var glad for at være gravid, og alt forløb normalt, så er ideen ved at udvikle sig i dit ubevidste, og sådan bør du lade det være et stykke tid. Hvis du følte dig utilpas, kunne det være, at drømmen opfordrer dig til at tage den pågældene idé op til revisiov eller måske helt at skrotte den.
Top

H

Had:
Hvis du i drømmen følte et stort had, kan der være at den handler om en negativ følelse i dit vågne liv, måske i forbindelse med en side af din personlighed. Den person eller ting, du hadede, er naturligvid vigtig, men du har sikkert brug for meget selvanalyse for at komme til problemets rod. Når først du har identificeret den virkelige genstand for dit had, er problemet allerede halvvejs løst.
Top

I

Insekter:
Insekter kan være ubehagelige, og de kan ødelægge – både planter og bygningsværk. Gentagne drømme om insekter kunne derfor handle om en frugt for, at du selv eller noget i dit liv er ved at blive angrebet. Tænk over insekterne i drømmen, og hvad de angriber. En skorpion kunne referere til et stikkende, mundtligt angreb, en edderkop til et ønske om at fange nogen i et net af ord eller handlinger. Visse insekter kan transformere sig feks bliver en larve til en smuk sommerfugl.
Top

J

Jalousi:
Hvis dine drømme farves af denne negative følelse, påvirker den formentlig også dit vågne liv. Den person, du var jaloux på, kunne måske give dig et fingerpeg, om hvor du skal lede efter følelsens årsag, men vedkommende behøver ikke nødvendigvis selv at være dens genstand. Lad ikke jalousien gnave for længe, det kan have meget negative virkninger, giv dine energier nye, positive kanaæer i stedet for at spilde dem på selvødelæggende vrede. Kommende drømme kunne foreslå en anden måde at forholde sig på: måske hellere et voldsomt skænderi i stedet for en vrede, der bliver ved med at ligge og ulme.
Top

K

Krop:
Drømme om forskellige dele af kroppen udgøre en særlig kategori. Ofte henviser de bare til den stilling, man ligger i under søvnen, og som kan forårsage et eller andet ubehag det pågældene sted. Men en drøm hvor, du har smarter et eller andet sted i kroppen, kan også være en advarsel om et fysisk problem, endog før det kan påvises af en læge. Sådanne ”advarselsdrømme” er ofte baseret på informationer, der ligger i det ubevidste.

Kongelig:
Mange drømmer om kongelige personer eller statsoverhovder. Ofte møder man dem personligt, og drømmene er undertiden meget morsomme. De kan afspejle ivrig interesse i kongers, dronningers, prinsers, prinsessers affærer, og det kan ofte ske det i drømmene at de bliver vorre ligemænd, smutter indenfor til en kop kaffe, eller inviterer os med ud at danse. Freud mante at kongen og dronningen som hovedregl repæsenterede drømmerens forældre, men prinsen og prinsessen repræsenterede drømmeren selv. Men det kan muligvis også være frugtbart at se på, om der er et bestemt træk ved den kongelige person i din drøm, som du kan identificere dig med, eller om du eventuelt er besat af atnken om at regere og herske over andre, at dominere. Hvis du fundamentalt er temmelig sky og indadvendt, kunne drømmen måske opmuntre dig til at arbejde med din karakter og selvagtelse.men en jungiansk betagnelse vil kongelige figure, isære konger og dronninger, sandsynligvis være arketyper, der repræsenterer henholdsvis animus og anima (den indre mand og kvinde).
Top

L

Landskaber:
Nogle af de drømme, vi mindes med størst glæde, er dem, hvori vi befinder os i et smukt og særpræget landskab. Nogle gange vågner man og føler det, som havde man været på en ferie. Men det betagne landskab behøver alligevel ikke at være det dominerende eller vigtigste i drømmen. Selv hvis landskabet helt klart har stor betydning i drømmen, må man ikke glemme, at andre momenter, der måske virker små, alligevel kan fortjene opmærksomhed og fortolkning, mens landskabet bare udgøre en baggrund – hvor betydningsfuld den end måtte virke.

Hvis du i din drøm stod på et højdedrag og skuede ud over landskabet, kan det symbolisere en situation, du har under overvejelse i dit vågne liv, uden at du endnu er nået frem til en afgørelse. Tænk på detaljerne i drømmen og se om de kan være symboler, der referere til det ”beskuende” aspekt af dit liv.
Hvis det er et fortravlet landskab, hvor der sker en masse ting, feks en gade fyldt med trafik og forgængere, kan der her være en sammenhæng med dit daglige liv. Du skulle måske spørge dig selv, om du påtager dig for meget, om du bruger for meget fysisk og psykisk energi. Bevægede menneskerne i drømmen sig i trafikpropper? Løb de rundt som myrer i en tue, uden at komme nogen vegne?
På den anden side kan du i drømmen have været i fredelige, landlige omgivelser og følt dig glad og lykkelig. Hvis denne tilstand blev afbrudt af noget heftigt og påtrængende, er det et aspekt der kræver opmærksomhed. Det, der trængte sig på, kan i dit vågne liv repræsentere et destruktivt problem eller en person, der forstyrrer din livsstil eller sjælefred. Hvis et landskab, du føler dig godt tilfreds i, nærmest vag tilbage for dig, kan det betyde, at du tillader ønsker og ambitioner at glide væk fra dig. Og et landskab set gennem tremmer eller fra et højt vindue, kan symbolisere ønsker, du er forhindret i at opnå, enten foranlediget af forhindringer udefra eller af dine egne hæmninger. Kan du på nogen måde lave om på dette?
Din måde at bevæge dig på i landskabet kan være betydningsfuld. Muligvis skridtede du målbevidst igennem det, hvilket kan fortolkes som en følelse af selvtillid og målrettethed. En manglende eller måske en for stor selvtillid kan udtrykke sig ved, at du i drømmen sneg dig igennem landskabet og var bange. Brug din intuition til at bedømme hvilken mulighed, der er den rigtige. At se ned på landskabet fra et ophøjet punkt er måske en advarsel om et ”ophøjet” attitude til andre mennesker, (hovmod står for fald – snublede du i drømmen?). Hvis du bevægede dig for hurtigt gennem landskabet, så spørg dig selv om du føler, at livet er ved at løbe fra dig. Sad du fast i en sump uden at kunne bevæge dig, er det tydeligvis en reference til en situation, du ikke kan se nogen udvej på. Tænk over hvad der skete i drømmen i den sammenhæng: Var der antydning af en udvej, et symbol på håb, som kan bruges i den penible situation, du måske befinder dig i? Glem ikke at landskabet kan være dig selv. Du kan være den Gulliver, som lilleputterne klatrede rundt på. Tænk på det fysiske aspekt af landskabet: Var det stenet og udtørret eller blødt og frodigt? Muligvis kan du drage en fysisk parallel: trænger du til at komme i form, tabe dig eller gøre noget mere ud af dit udseende?
Betragt de forskellige elementer af landskabet: søer, hav, bjerge. Hvordan var vejret? Disse ting kan være mere eller mindre vigtige, men alligevel sige noget om dine følelser og om den måde du udtrykker dem på. En drøm om landskaber kan også henvise til et ønske om at slippe væk fra det hele, den kan antyde at du har brug for en afveksling i hverdagen eller måske en ferie.

Lytte:
Er der noget, du ønsker at høre? Skulle du lytte mere efter, hvad andre siger? Eller måske lytte til dine egne, indre behov? Vær meget opmærksom, hvis du hørte noget ubehageligt om dig selv.
Top

M

Magt:
Drømmen har sandsynligvis villet fortælle dig, om du har for meget – eller for lidt – magt over dig selv og dine følelser, eller den har villet formane dig om ikke at misbruge din magt over andre. Hvis ingen anerkendte din magt, eller du følte, at du slet ingen havde, kan det måske være, at du savner modstandkraft og evt har brug for vitaminer.
Top

N

Nedtrykthed:
En generel følelse af nedtrykthed, af at være ulykkelig i en drøm kan hænge ved resten af dagenm så du gør klogt i at forsøge at forstå drømmen, så snart du vågner. Flere forskelligemekaniske ting kan have udløst derømmen: evt en fysisk tilstand eller noget, du læste i avisen dagen før, som har berørt dig mere, end du var klar over på det tidspunkt.
Top

O

Orgie:
Formentlig en ønskeopfyldene drøm. Måske strider drømmen imod dine normale begreber om sex – men det kunne jo også være, at din holdning er lidt for konservativ, og du skulle tage mere af slappet på det seksuelle område af dit liv.
Top

P

Panik:
Der kunne ligge en hentydning til en overilet handling. (se menneskemasser), hvis du var omsluttet af en flok dyr i panik. Men se også, om der kunne være associationer til løssluppenhed; der kunne tænkes at vare en hentydning til en vild opførelse eller en tøjleløs lidenskab, og dermed kunne drømmen være en advarsel.

Penis:
At se en penis i drømme er ret sjældent. Den optræder langt oftere i en fallisk form. Det direkte billed af en penis er et meget stærkt seksuet udtruk; hvis det giver anledning til frygt eller rædsel, burde drømmeren nok overveje sin generelle holdning til seksualitet.
Top

Q

..
Top

R

Retning:
Havde du en god retningssans i drømmen, eller skiftede du pludselig retning? Måske er du parat til ændringer i dit liv. Tænk over, om drømmen var bekræftende, eller om den gjorde dig bekymret.

Rod:
Der kunne måske være rod i dit liv. Prøvede du på at rydde op, eller gik du bare fra det? Måske var det uoverskueligt og følte du dig frustreret? Var andre mennesker indblandet? Hjalp de til, eller var de i vejen, blev de fornærmede, eller var det måske dem, der havde lavet rodet?

Råb:
Måske har du noget at råbe op om, og drømmen kunne være en opmuntring til at det - medmindre det var et råb om hjælp.

Top


S

Skam:
Den abstrakte følelse af skam kan have fulgt dig fra vågen tilstad ind i drømmen, eller måske antyder drømmen, at du burde føle skam pga noget, du har gjort. Læg godt mærke til det. Drømmen ved ofte bedst. Udtrykket ”sikke en skam” tyder på en skuffelse.

Skov:
En ”skov” tyder på usikkerhed og måske forhindringer. Hvis du forsøgte at finde vej igennem den, kunne det afspejledin søgen efter et gennembrud i livet – eller ordspillet om ”ikke at kunne se skoven for bare træer”. Træer repræsenterer i kraft af deres skønhed, majestæt og ofte høje alder måske selve dit ubevidste, dybderne i dit eget væsen, modenhed og psykologisk vækst. Hvis du er en mand, vil dèt at fælde et træ have en seksuel bibetydning – måske en irettesættelse pga. overdreven seksualitet? Hvis du er en kvinde, kunne der være en henvisning til en bestemt mand, som du har lyst til at ”skære ned”, skesuelt eller på anden vis. I eventur findes tingene ofte i skoven: Snehvide, sovende børn, et pandekagehus med en heks... Se om du klan finde associationer. (se Landskaber).
Top

T

Træ:
Det er vigtigt at lægge mærke til træets højde og tilstand, drømmen siger måske noget om seksuel tilfredsstillelse eller om din åndelige vækst. Maget afhænger af, hvordan du forholder sig til træet. Undertiden kan de være skræmmende, hvis de feks er meget høje med mørke blade. Et ønske om at fælde et træ kan være stærkt forbundet med skyldfølelse og frygy i seksuel henseende, hvilket muligvis skyldes en hæmning. Husk at træer også kan være beskyttende, give skygge og næring. Der kunne hentydes til dine venner, alt efter hvilket træ der optræder i drømmen; en solid eg, en eksotisk plante, en bøjelig pil osv. Træ er som materiale noget fundamentalt, naturligt og ofte smukt. Det kan inspirere vore kreative instinkter, og det kan være det, der gør sig gældene, hvis du drømte om at skære feks figurer i træ; dette kunne imidlertid også at hentyde at du (omsider?) er ved at forme dit eget liv. En drøm om råddent træ kunne måske betyde, at der er noget i dig, der er ved at rådne væk feks pga. jalousi.
Tænder:
At tabe en tand i drømme kan være et tegn på, at vi i en eller anden henseende er ved at miste vores selvrespekt. Hvis kirurgi indgik i drømmen, er tandlægen og hans holdning og dygtighed af betydning. En af Freuds måske lidt excentriske ideer var at forbinde tab af tænder med onani. Læg ud fra den synsvinkel mærke til, om den blev trukket ud, blev repareret, hvad der var i vejen med den og hvem tandlægen var.

Top


U

Ubehag:
Hvis det var et fysisk ubehag, kan du gå til din læge for at blive undersøgt. Men ubehaget kunne også henvise til et moralsk eller psykologisk aspekt af dit liv, så led efter symboler, der kunne afsløre drømmens egentlige mening.

Udstødt:
Måske en afspejling af dine følelser i det virkelige liv. Eller også kunne den udstødte repræsentere et karaktertræk, som du har gjjort dig fri af.
Top

V

Vand:
Vand i drømme er meget ofte et symbol for vores følelser. Hvad var det for en slags vand? Roligt eller voldsomt? Klart eller beskidt?
Top

W

..
Top

X

..
Top

Y

..
Top

Z

Zoologisk have:
Var du et dyr i fangenskab, eller var du dyrepasser? Det er af betydning, om du følte dig sikker eller indelukket. Måske længtes du efter at bryde ud, hvilket kunne hentyde direkte til en ligende følelse i dit vågne liv. Repræsenterede dyrene dine egne karakter-egenskaber? Bør de have frit spil eller sættes i bur?
Top

Æ

Ægteskab:
Under visse omstændigheder kunne drømmen være ønskeopfyldene. Men ægteskabet kunne også repræsentere en sammenkædning, mellem to dele af din personlighed. Eller er du måske ved at besegle et forretningsanliggende eller underskrive en kontrakt med en eller anden? Der kunne også være en kommentar til din følelse af tryghed på det følelsesmæssige eller materielle område.
Top

Ø

Øjne:
Man kalder øjnene for ”sjælens spejl”, de symbolisere noget dybt personligt og følelsesmæssigt. Ransager du din sjæl for tiden? Hvis dit syn var tåget, er det måske fordi, du ikke ser andre eller dig selv eller en omstændighed ganske klart. Hvis du havde noget i øjet, er henvisningen tydelig. Men der kunne jo også være tale om noget rent fysisk: mon du burde få foretaget en synsprøve?
Top

Å

Åbenbaring:
Din drøm antydede, at du har set Lyset, at noget omsider er dæmret for dig, at du tydeligt kan se din vej frem.
Top
Opdateret d. 9.7.2012